zaterdag 17 september 2011

Eenvoudig patroon babymutsje

Na het zwart-witte mutsje van woensdag zijn er nog een paar gevolgd, waaronder dit rode exemplaar. Het patroon dat ik na wat gepuzzel heb bedacht is simpel, doeltreffend en snel te maken. Voor degenen die het na willen doen, volgt hieronder de omschrijving.

Babymutsje 3-6 maanden
Gebruikt materiaal: 20 gram Royal melange van Zeeman, 2 breinaalden nummer 5, 2 breinaalden zonder knop nummer 3 of 3 1/2, een dikke (stop)naald

Zet 56 steken op met naalden 5 en brei 12 naalden in boordpatroon 2 steken recht, 2 steken averecht. Ga vervolgens verder in tricotsteek tot een hoogte van 12 centimeter is bereikt en begin met minderen. Alle minderingen worden gemaakt in de heengaande naald, de teruggaande naald wordt gewoon averecht gebreid en is hieronder verder niet beschreven.

1. Minder elke 7 steken door 2 steken samen te breien (48 steken).
2. Minder elke 4 steken door 2 steken samen te breien (36 steken).
3. Minder elke 3 steken door 2 steken samen te breien (24 steken).
4. Minder elke 3 steken door 2 steken samen te breien (16 steken).
5. Brei alle steken 2 aan 2 samen (8 steken).
6. Brei alle steken 2 aan 2 samen (4 steken).

Zet de resterende 4 steken over op de breinaalden zonder knop en maak een i-cord. Als je niet weet hoe dat moet, kijk dan bijvoorbeeld naar deze video. Hecht af en naai met de stopnaald de naad van de muts aan elkaar. Klaar!

4 opmerkingen:

Vlijtige Handjes zei

Dank je wel. Ik sla het op voor een leuk kraamcadeautje.

Oude lappen zei

Zo stoer! Leuk zeg.
bedankt Liliane

m.bijpost zei

Wat zou dit voor 1 jarige zijn, hoeveel steken etc.?

Miriam zei

Tja, een leuke vraag. Eigenlijk zou je dat moeten meten bij een paar 1-jarigen, waarvan de hoofden overigens behoorlijk kunnen verschillen in omvang. Misschien eenvoudiger om een iets dikkere draad en dikkere naalden te nemen als je dit patroon een klein stukje wilt vergroten.